november 30, 2020
admin

Project voor de weeskinderen en Health Centre

De grondlegger van de Stichting Matamba is de heer Jan Grotenhuis. Sinds 2002 is de Stichting Matamba werkzaam in Tanzania. Eerst onder een andere naam: de father Winfried Stichting. In 2008 is er een Health Centre gebouwd. Daarna zijn er huizen voor de dokter en de verpleegkundigen en een zusterhuis gebouwd.  Er is een verblijf voor de familie van de patiënten gerealiseerd. Het Health Centre houden we, samen met de overheid, draaiende. In 2018 is er met hulp van de Vastenactie een operatiekamer ingericht. Vanaf 2020 komt er een HIV kliniek bij. 

Het doel van het project is om met behulp van de expertise van de lokale bevolking een menswaardig leven en toekomst te bieden aan de weeskinderen.

Activiteiten:

De weeskinderen krijgen medische zorg en medicijnen.

De weeskinderen krijgen onderdak, kleding en voeding.

De huizen van pleeggezinnen worden opgeknapt.

De weeskinderen krijgen een bed/en of matras om op te slapen

De weeskinderen krijgen onderwijs

De weeskinderen krijgen juridische ondersteuning

Sinds 2013 ondersteunt de Stichting Matamba deze families en de weeskinderen.

In het district Matamba, een afgelegen en geïsoleerd gebied in Tanzania, leven veel weeskinderen. De weeskinderen zijn vogelvrij: uitbuiting op het gebied van (gedwongen) sex en kinderarbeid ligt op de loer. 

De Stichting Matamba wil hen samen met de dorpsbewoners veilig onder dak brengen. In Matamba is er de bereidheid om weeskinderen in gezinnen op te nemen. Maar er is gebrek aan een goede leefruimte, een eigen plek voor hen, aan voedsel, medische zorg, onderwijs en juridische ondersteuning. De adoptiegezinnen kunnen de weeskinderen dit alles onvoldoende bieden daar ze zelf arm zijn. Childrenwing wil de weeskinderen een kans geven door gezinnen die hen opnemen, te ondersteunen op het gebied van: onderdak, voeding, medische zorg, onderwijs en juridische ondersteuning. Kinderen hebben een dorp nodig, een thuis waar een kind, kind kan zijn en waar ze hun talenten kunnen ontwikkelen om uit te groeien tot weerbare volwassenen die op hun beurt volwaardig lid van de lokale gemeenschap kunnen worden. 

Childrenwing is op Afrikaanse schaal een druppel op een gloeiende plaat, maar met de hulp van velen kunnen we het flink laten druppelen voor de weeskinderen in Matamba.

Het doel van Childrenwing is om een aantal weeskinderen te ondersteunen en de kans te bieden uit te groeien tot goed opgeleide volwassenen. Het uiteindelijke doel is deze kinderen een kans te bieden door onderdak en onderwijs, zodat ze later in hun eigen onderhoud kunnen voorzien en mogelijk een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan hun gemeenschap. Inmiddels zijn er enkele weeskinderen “uitgevlogen” en moeten nu hun eigen weg gaan. 

De Stichting Matamba biedt structureel hulp  aan de weeskinderen en de pleeggezinnen.  We de nood van de vele weeskinderen gezien. Er kwam een hulpvraag van onze contactpersoon ter plekke, fr. Albert, of we iets voor deze kinderen, de armsten van de armen, kunnen betekenen.

1 Reactie

  1. Cobi Noordhoff

    Wat een mooi project.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *