Actueel bij Stichting Matamba:

Nieuws archief

Activiteiten

Overzicht laatste nieuwsberichten:

Nieuwsbericht Stichting Matamba

Kerstkuieren 2018

26 December 2018

Kerstkuieren Rond ‘n Pook,

Het was dit jaar de negende keer dat er een Kerstwandeling was Rond ’n Pook. Iedere keer is het anders maar steeds weer mooi en hartverwarmend. De Kerstkuiertocht verenigt het nuttige met het aangename want de wandelaars konden een bijdrage doneren voor de weeskinderen van de Stichting Matamba. Het aangename was een prachtige wandeling door het mooie buitengebied van Albergen en Almelo. De weersomstandigheden waren perfect om de benen even te strekken: zo rond de 7 graden, droog, een beetje mistig….

Een kleine driehonderd wandelaars schreven zich in bij het Vlinderpunt aan de Postweg te Albergen. Op de route van 5 kilometer kwamen wandelaars sfeervolle pleiserplaatsen tegen. Bij Erve Vleerboer was er warme chocolademelk, een Infostand van de Stichting Matamba en sfeervolle dwarsfluitmuziek. Vervolgens liep de route naar de Buxustuin: daar bliezen de Midwinterhoornbloazers bij de Waterput en er was iets te drinken. Het atelier van Greetje Boerman was geopend. Het eindpunt was bij Erve op de Bekke waar het Mandolineorkest “de Regenboog” in Dickensachtige kleding speelde en er heerlijke soep aangeboden werd. In totaal is er ruim 80 liter soep geschonken.

Nu op naar volgend jaar.. De tiende keer…

> Enkele foto's van het kerstkuieren

Nieuwsbericht Stichting Matamba

Eindejaarsbrief 2018

17 December 2018

Als afsluiting van het jaar 2018 is er door het bestuur van de Stichting Matamba een eindejaarsbrief geschreven. Klik op de onderstaande link om hem te lezen.

> Eindejaarsbrief 2018

Nieuwsbericht Stichting Matamba

Tweedehands Speelgoedmarkt

24 November 2018

Op zaterdag 24 en zondag 25 november 2018 werd er door de Stichting Matamba in het Theaterhotel een Tweedehands Speelgoedmarkt gehouden.

De lokale Televisie zender AA visie maakte op de markt een filmpje.

Tweedehands Speelgoedmarkt

Nieuwsbericht Stichting Matamba

In memoriam Gerrit van Huizen

11 November 2018

Tijdens de avondwake voor Gerrit van Huizen sprak Cobi Noordhoff als voorzitter van de Stichting Matamba een in memoriam uit.

> in memoriam Gerrit van Huizen

Nieuwsbericht Stichting Matamba

Werkbezoek september/oktober 2018 aan Matamba

30 October 2018

Van 22 oktober tot 6 november hebben Cobi Noordhoff en Michiel Noordhoff een werkbezoek gebracht aan Matamba. Ook Tom Bakker maakte de reis mee. Hieronder enkele filmpjes van het werkbezoek.

Een dag met de weeskinderen.

> De traditionele voetbalwedstrijd.

> Ophalen zwangere vrouw.

> Wegen van de kinderen.

> Een groet voor de zusters vanuit Nederland.

> Overhandigen orgel.

> Gezongen voor de kinderen en zij deden mee met de gebaren.

> En de kinderen zongen terug.

Een samenvatting van het hele werkbezoek ziet u in het volgende filmpje

> Een samenvatting 

Nieuwsbericht Stichting Matamba

Overlijden Gerrit van Huizen

15 October 2018

Op 11 oktober kregen we het heel verdrietige bericht dat onze penningmeester Gerrit van Huizen voor altijd was ingeslapen. Hieronder ziet u de rouwadvertentie en de advertentie die de Stichting Matamba in de krant heeft geplaatst. Klikt u op de foto voor een vergroting.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsbericht Stichting Matamba

Eindejaarsbrief 2017

11 December 2017

Zoals elk jaar is er ook nu weer een eindejaarsbrief van het bestuur van de Stichting Matamba. Daarin een terugblik op de activiteiten van het achterliggende jaar en ook een vooruitblik naar het jaar 2018.

Klik HIER voor de eindejaarsbrief 2017

Ook is een collage gemaakt van foto's van activiteiten in 2017 van de Stichting.

Nieuwsbericht Stichting Matamba

Kerstkuieren

30 November 2017

Tweede Kerstdag, 26 december is er weer Kerstkuieren!.

Voor meer informatie klik op het onderstaande plaatje.

 

 

 

 

Nieuwsbericht Stichting Matamba

Werkbezoek augustus 2017

16 October 2017

In augustus 2017 is er weer een werkbezoek gebracht aan Matamba. Hieronder een impressie van de reis.

Op 18 augustus 2017 zijn enkele leden van De Stichting Matamba vertrokken naar Matamba.

Na een lange reis zijn we in de avond van 19 augustus 2017 aangekomen op onze bestemming. We zijn wederom hartelijk en liefdevol ontvangen door Fr. Albert Mligo en de dorpsbewoners.

Zondag hebben we een kerkdienst bijgewoond. Voor de lokale bevolking is dit een dankfeest met veel zingen en dansen.

Maandag begon het echter werk. Als eerste hebben wij de officiële opening meegemaakt van het naaicentrum voor kansarme meisjes. Cobi Noordhoff (voorzitter van de stichting Matamba) mocht het lint doorknippen. Het is geweldig wat er in korte tijd is gepresteerd. In oktober 2016 zijn ze gestart met het kappen van bomen en het leggen van de fundering en in nog geen jaar tijd hebben ze dit prachtige gebouw gerealiseerd. Met daarin een leslokaal, een winkeltje, een opslagruimte, een toiletruimte en een kinderopvang. Tevens is er een woonhuisje voor de lerares. Er worden in 2 jaar tijd ongeveer 20 meisjes opgeleid, zodat ze zelfstandig kunnen werken en in hun eigen onderhoud kunnen voorzien.

Wij hebben diverse weeskinderen van ons project bezocht en de huisjes geïnspecteerd.

Alle weeskinderen zijn op een zaterdag naar het Health Centre gekomen voor een ontmoeting met ons. We hebben eten en drinken met hen gedeeld, spelletjes gedaan en er is kleding uitgedeeld. Ook kregen de kinderen mais, bonen en diverse andere zaken mee. Dit krijgen ze elke veertien dagen. De kinderen komen soms van ver. Ze moeten wel 10 tot 12 km lopen.

We hebben samen met de kinderen van de kostschool feestgevierd en gegeten. De aanleiding was dat 28 kinderen naar het voortgezet onderwijs gingen.

Ook het 25 jarig jubileum van Fr. Albert is gevierd met een kerkdienst waarbij heel veel genodigden aanwezig waren.

De inkomsten en uitgaven zijn door de penningmeester bekeken en goedgekeurd.

Er zijn contacten gelegd met de stichting Somoi. Deze stichting zet zich in voor kinderen met een lichamelijke beperking. Er gaan in het voorjaar van 2018 twee vrijwilligers van deze Stichting naar Matamba.

Het was een zinvolle reis.

Klik voor de foto's van de reis op onderstaande links.

> werkbezoek augustus 2017

> werkbezoek augustus 2017 - 2

 

Nieuwsbericht Stichting Matamba

Eindbedrag Vastenactie 2017

17 July 2017

De Vastenactie 2017 heeft het fantastische bedrag van € 36.750 opgeleverd. Aan het bestuur van de Stichting Matamba werd een symbolische cheque overhandigd.

> Overhandigen cheque eindbedrag Vastenactie 2017

Nieuwsbericht Stichting Matamba

Rugtassen voor de weeskinderen

15 July 2017

Op zondag 2 juli jl waren Wim en Jannie van der Weide en Fred en Cobi Noordhoff van de Stichting Matamba op bezoek in de gemeenschap Rotterdam-Prinsenland van het Apostolisch Genootschap. Het was een inspirerende morgen: de kinderen uit de gemeenschap vertelden over hun uitgaansdag die de week daarvoor had plaats gevonden, er was een presentatie van de Stichting Matamba, een overweging, zang en muziek. De kinderen in Matamba werden verrast met een wel heel mooi cadeau: voor elk kind was er een fleurige rugtas. 

Een groep dames van het genootschap, waarvan de jongste 61 is en de oudste 94, heeft de 27 rugtassen genaaid. Samen met een zelfgemaakte kaart, een tekening van de kinderen uit Rotterdam, een pen en een gesponsord rekenmachientje hebben we voor de kinderen een prachtig geschenk, dat in liefde gemaakt is. In augustus gaat een delegatie van het bestuur op werkbezoek naar Matamba. Op zaterdag 26 augustus 2017 is er een ontmoetings- en spelletjesdag voor de kinderen en hun voogden. De kinderen krijgen bij vertrek een rugtas met inhoud. We verheugen ons er nu al op hun gezichten te zien.

   

 

 

 

 

 

Nieuwsbericht Stichting Matamba

Vastenactie 2017

04 April 2017

De Vastenactie 2017 was weer een groot succes. Er zijn op de verschillende locaties foto's gemaakt. Zie de fotoreportages in de fotogalerij onder 'Media' van het Kinderproject.

Nieuwsbericht Stichting Matamba

Vastenactie 2017

04 April 2017

De Vastenactie 2017 was weer een groot succes. Er zijn op de verschillende locaties foto's gemaakt. Zie de fotoreportages in de fotogalerij onder 'Media' van het Kinderproject.

 

Nieuwsbericht Stichting Matamba

Foto's van de Vastenactie 2016

12 April 2016

Er zijn van de activiteiten in het kader van de Vastenactie 2016 verschillende fotogalerijen gemaakt.

Ga naar de het tabblad 'Media' om de foto's te bekijken.

Nieuwsbericht Stichting Matamba

Vastenactie 2016

30 March 2016

Dit jaar was de Stichting Matamba voor de derde achtereenvolgende keer het goede doel van de Vastenactie. Deze keer met de H. Pancratius parochie in Tubbergen e.o. en de St. Jorisparochie in Almelo.

Het was een actieve en sportieve vastentijd voor de scholieren op de basisscholen. Nadat we een presentatie gegeven hadden over het project, kwamen de leerlingen in actie: met een sponsorloop, een flessenactie, paaseitjesactie of zomaar een spontane inzameling.

In de kerken werden vieringen gehouden waarbij een delegatie van het bestuur telkens aanwezig was. We kijken terug op een mooie periode van samenwerken en samen delen.

Het doel: "Naaiproject voor straatmeisjes in en rond Matamba"

Het naaiproject dat we willen realiseren in Matamba is bedoeld voor pubermeisjes in de leeftijd van 14 tot 18 jaar, die op straat zwerven. In september 2015 is onder leiding van Zr. Osanna een pilot gestart. Op dit moment krijgen 13 straatmeisjes een opleiding. De bedoeling is dat dit aantal wordt uitgebreid naar 30 meisjes. Aan de pilot werkten ook één week twee Nederlands vrouwen mee. De pilot is in onze ogen geslaagd.

We zijn in staat om de meisjes aan het project te binden omdat ze het belang er van inzien. Nu werken ze vanuit een zeecontainer. Dat is verre van ideaal: te heet en er zijn geen sanitaire voorzieningen. Ook het materiaal dat ze hebben, o.a. naaimachines, is niet in goede staat. 

Met de opbrengst van de Vastenactie bouwen we een naaischool, kopen naaimachines en materialen en de begeleiden we de meisjes naar een betere toekomst.

Daar word je toch blij van!

 

Asante Sana dat betekent: hartelijk dank in het Swahili